Sokowirówka czy wyciskarka? Co sprawdzi się lepiej?

Sie 20, 2012 autor:

Coraz bardziej rosnąca świadomość zasad zdrowego żywienia sprawia, że po urządzenia służące do przygotowywania zbilansowanych, odżywczych i dietetycznych jednocześnie posiłków sięga coraz więcej osób. Moda na tzw. slow food, czyli dbanie o to co wrzucamy do garnka, gotowanie w domu i z wykorzystaniem ekologicznych produktów sprawia, że sprzedaż parowarów, suszarek do żywności rośnie. Podobnie jest w przypadku sokowirówek i wyciskarek. Poranna kawa zastąpiona przez szklankę świeżego soku pozwoli zachować energię przez cały dzień.

Sok. Tylko jaki?

Czym różni się sokowirówka od wyciskarki i które z tych dwóch urządzeń będzie lepiej odpowiadało naszym potrzebom? Warto odpowiedzieć sobie na pytanie jakie soki lubimy i w jakich okolicznościach chcemy je pić. Wbrew pozorom ma to bardzo duże znaczenie przy wyborze odpowiedniego urządzenia, które te soki ma nam pomóc przygotować. Jeśli preferujemy, czyste, klarowne soki owocowe, które chcemy przygotować szybko by móc je wypić z samego rana lepszym wyjściem będą sokowirówki. Działają znacznie szybciej niż wyciskarki i ponieważ miąższ owocowy jest w nich oddzielany i wyciskany, uzyskany sok jest przejrzysty. Inaczej sprawa wygląda z wyciskarkami, które pracują wolniej i jak sama nazwa wskazuje, wyciskają cały owoc – dlatego o wyciskarce powinniśmy pomyśleć tylko wtedy, gdy lubimy bardziej gęste, mętne soki pełne owocowego miąższu i dysponujemy czasem na to, by je przygotować.

fot. stock.xchng

Kolejną różnicą jest wszechstronność urządzenia. Sokowirówki najczęściej służą tylko do jednej czynności jaką jest przygotowanie soku. Wyciskarki natomiast sprawdzą się też dobrze w mieleniu ziaren kawy, orzechów a nawet mięsa. Są zatem zdecydowanie bardziej funkcjonalne niż sokowirówki, jednak działają wolniej. Jeśli lubisz soki z małych owoców, na przykład jagód oraz chcesz cieszyć się smakiem soków z warzyw liściastych, jedyną opcją jest wyciskarka. Sokowirówka nie poradzi sobie z małymi owocami.

Co jeszcze stanowi zaletę w stosunku do wyciskarek? Fakt, że przyrządzony sok nie jest napowietrzany, przez co sok można przechować. Na proces wyciskania musimy zatem poświęcić nieco więcej czasu, jednak możemy przygotować więcej soku i przechować na przykład do pory lunchu czy nawet kolacji. Sok będący produktem finalnym działania sokowirówki jest napowietrzony, dlatego należy go wypić zaraz po przygotowaniu.

Jakie urządzenia preferują Polacy?

Jak wygląda popularność sokowirówek i wyciskarek? Biorąc pod uwagę wyniki rankingu porównywarki Okazje.info zdecydowana większość Internautów preferuje wszechstronne wyciskarki. Pierwsze dwadzieścia miejsc z kategorii „sokowirówki i wyciskarki” widocznie pokazuje, że większość osób woli na wyciskane soku poświęcić nieco więcej czasu, by potem móc cieszyć się sokiem bogatym w miąższ. Taki sok jest bardziej wartościowy i bogaty w witaminy oraz składniki odżywcze. Przewagę wyciskarek widać jeszcze bardziej wyraźnie kiedy przyjrzymy się pierwszej piątce najbardziej popularnych produktów – nie ma tam ani jednej sokowirówki.

Prawdopodobnie też na korzyść wyciskarek działa fakt, że mogą służyć do innych zadań, nie tylko do przygotowywania soku – można wnioskować, iż lubimy kiedy raz kupione urządzenie sprawdza się w różnych okazjach. Średnia cena wyciskarki czy sokowirówki to kilkaset złotych, a może sięgać nawet powyżej 1000 zł, dlatego im więcej można przy pomocy danego urządzenia zrobić, tym lepiej!

źródło: otosprzet/okazje.info
małe AGD - gotowanie, Rankingi