Gotowanie ryżu na parze nie tylko w garnku – alternatywy

Lis 25, 2017 autor:

Ryż zna chyba każdy z nas – to świetny dodatek do wielu posiłków, choć na świecie najczęściej stanowi podstawowy składnik dania. W Azji ryż jest praktycznie podstawą każdego jedzenia – spożywa się go nawet na śniadanie! W Europie bardzo rzadko spotyka się go w diecie śniadaniowej, no chyba, że pod postacią słodkiego ryżu podawanego najczęściej dzieciom. Jednak, co najciekawsze – ryż można przygotowywać nie tylko gotując w klasyczny sposób. Warto postawić również na gotowanie ryżu na parze w garnku!

Rodzaje ryżu

W Polsce ryż najczęściej spożywa się w dość klasycznej, standardowej formie. Stosuje się ryż basmati, o długich, białych ziarnach, który jest zdecydowanie najpowszechniejszy. Drugim rodzajem jest ryż jaśminowy, o lekko orientalnym posmaku i bardzo specyficznym zapachu, który nie każdemu może przypaść do gustu. Jednak są również inne rodzaje ryżu, które sprawia, że np. obiady gotowane na parze będą smakować zupełnie inaczej.

gotowanie ryżu na parze

Ryżem, który być może nie każdemu przypadnie do gustu bez wątpienia jest ryż brązowy. To odmiana klasycznego, białego, który poddawany jest obróbce zakładającej wyłącznie usunięcie łuski, która otacza ziarno. Tego rodzaju ryż jest znacznie intensywniejszy w smaku i ma bardzo specyficzny zapach.

W czym gotować ryż na parze?

Choć tradycyjne gotowanie ryżu nie jest złe, to jednak przygotowanie go na parze sprawi, że będziemy mieć zupełnie inny posiłek! Co najciekawsze, wcale nie potrzebujemy klasycznego parowaru. Wystarczy specjalny pojemnik lub miska do gotowania ryżu na parze. Główną zasadą, którą musimy się kierować podczas przygotowywania tego typu obiadu gotowanego naparze jest to, że przed włożeniem do urządzenia ryż należy dobrze opłukać. Włóżmy go do miski lub sitka i dobrze przepłuczmy zimną wodą.

Ryż, Bob, Czarny S, Żywności, Gotowanie

Tak przygotowany ryż umieszczamy w misce lub specjalnym pojemniku do gotowania na parze. Całość zalewamy wodą, możemy dodać przyprawy np. curry czy kurkumę, która nada potrawie niesamowitego aromatu i smaku. Wszystko gotujemy tak długo, aż ryż nie zrobi się miękki i gotowy do spożycia.

Obiad gotowany na parze – przepis

Gotowanie na parze nie jest wcale takie trudne! Zwłaszcza, jeśli chodzi o przygotowywanie ryżu. Co najciekawsze nie musi on być tylko dodatkiem do obiadu! Świetnie sprawdzi się jako składnik np. sałatki podawanej na kolację czy imprezę, ale i na obiad. Niezależnie od tego, czy stosujesz pojemnik czy miskę do gotowania na parzę – zdecydowanie wypróbuj nasz przepis. Nie stawiaj tylko na gotowanie ryżu na parze w garnku.

To prosty sposób na oryginalne danie, które nie każdy zna. Wszystko, co potrzebujesz, to:

  • Saszetka ryżu ugotowanego na parze (w dowolny, wybrany przez Ciebie sposób)
  • Ugotowana pierś z kurczaka (np. przygotowana w pojemniku lub misce do gotowania na parze)
  • 4 ogródki konserwowe
  • Puszka kukurydzy
  • Papryka czerwona lub zielona
  • Majonez
  • Sól oraz pieprz

Wszystkie składniki pokrój w kostkę, tj. pierś z kurczaka, ogórki oraz paprykę. Dosyp do reszty ryż, opłukaną wcześniej kukurydzę. Połącz jedzenie ze sobą za pomocą majonezu i dopraw do smaku. Gotowe!

małe AGD, małe AGD - gotowanie